#Hoestaathetnumet - Verbouwing Beukenlaan - deel 1

9 september 2020

Rijn IJssel bouwt aan de toekomst. Zo ook aan het onderkomen van de opleidingen Veiligheid & Sport (CIOS) van de mbo-instelling. In juni van dit jaar is daar een verbouwing gestart. Tot het einde van dit jaar wordt de bestaande onderwijslocatie aan de Beukenlaan grondig aangepakt. Want Rijn IJssel wil haar studenten een inspirerende leeromgeving blijven bieden die aan de laatste normen voldoet.

 

Dit betekent dat een groot deel van circa 8.000 m² onderwijs- en sportfuncties in een nieuw jasje gestoken wordt. Denk hierbij aan lokalen, spreekkamers, gangen en ontmoetingsruimten, maar ook praktijkruimten en sportzalen.  Naast de ruimtelijke ingrepen heeft Rijn IJssel de wens om het gebouw duurzamer te maken en installatietechnisch te verbeteren. Door onder meer het dak beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, LED-verlichting aan te brengen en de luchtbehandeling (deels) te vernieuwen.

 

KuiperArnhem is als hoofdaannemer (en bouwteampartner) ingeschakeld om de verbouwing in goede banen te leiden. Met de blogserie #hoestaathetnumet volgen wij het projectteam de komende maanden op locatie. Voor deze blog gingen we vlak voor de start van het nieuwe schooljaar langs op locatie én in gesprek met senior werkvoorbereider Tom Hagemann.

1. Ruim driekwart van de school in minder dan 3 maanden tijd verbouwen. Dat is behoorlijk ambitieus, toch?

Om maar gelijk de vergelijking te maken met het CIOS: je kunt gerust spreken van topsport. Een opdracht als deze, vraagt om maximale toewijding en focus. Niet alleen van onze eigen mensen en de partijen met wie we het samen maken, maar ook vanuit de opdrachtgever. Want om circa driekwart school in zo’n tijdsbestek voor te bereiden, slopen en verbouwen moeten de neuzen vanaf het allereerste begin dezelfde kant op staan. Dit hebben wij positief proberen te beïnvloeden
door al in de aanbestedingsfase een heldere visie en plan van aanpak voor de verbouwing te ontwikkelen en de belangrijkste onderaannemers en leveranciers
hierin te betrekken. Nu, enkele dagen voor de eindoplevering van de eerste fase, kunnen we zeggen dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen.     

2. Hoe start je zo’n klus?

Zoals gezegd door tijd te investeren in de voorbereidingsfase. Dit hebben wij gedaan door als projectteam met onder meer de projectleider, werkvoorbereider en uitvoerder deel uit te maken van het team dat betrokken was bij de aanbesteding. Want naast KuiperArnhem waren er nog twee andere bouwers in de ‘race’ om de upgrade van de Beukenlaan te realiseren. Door al in een vroeg stadium kennis en inzichten met elkaar te delen, creëer je een gezamenlijk bewustzijn en bepaal je in grote mate het succes en welslagen van het gezamenlijke doel. In dit geval: meer doen, in minder tijd.

Na de gunningsbeslissing zijn we dan ook direct met Rijn IJssel om tafel gegaan. Beginnend met doorvragen wat voor de school uiterst belangrijk is en welke werkzaamheden eventueel wat later kunnen. Maar ook: exact aangeven wat de benodigde inkooptijd is voor materialen en installaties en dus wanneer de school bepaalde besluiten moet nemen. Van begin af aan duidelijk zijn en tegelijkertijd ook wendbaar blijven, zeg maar.

Senior werkvoorbereider Tom Hagemann in gesprek met uitvoerder Maarten Grijsen tijdens kwaliteitsronde

3. Niet alles zal hebben uitgepakt zoals vooraf bedacht. Kun je enkele voorbeelden noemen en hoe zijn jullie hier als projectteam mee om gegaan?

Eigenlijk is er heel veel goed gegaan. In het bijzonder de samenwerking met de vele onderaannemers op locatie, waaronder ITN en Rijkaart als installatiepartners. Een onderaannemer heeft met zijn mensen zelfs tussentijds zijn vakantie onderbroken om werkzaamheden die waren doorgeschoven af te maken zodat andere partijen weer verder konden. Dat is toegewijd zijn aan de opdracht én aan elkaar, waar ik het zojuist al over had.

Het enige waar we niet honderd procent in zijn geslaagd is de ambitie van Rijn IJssel om vijftig procent van de materialen, zoals plafondplaten en wanden, her te gebruiken. Soms simpelweg omdat deze niet voldeden aan de laatste geluidseisen. In andere gevallen omdat dit visueel niet binnen het gewenste kwaliteitsbeeld paste. Dit betekende dat we af en toe met de school kritisch stil hebben moeten staan wat we wél en juist niet deden. Een uitkomst is bijvoorbeeld dat we ondergeschikte ruimten zoals bergruimten, iets minder rigoureus hebben aangepakt.  

4. Waar staan jullie nu?

Alle praktijk- en leslokalen van de opleidingen Veiligheid en CIOS zijn gebruiksklaar gemaakt. Evenals de entree en verschillende gangzone’ s. Dat wil zeggen: na het inhuizen van de school volgende week, kunnen docenten en studenten van beide opleidingen met ingang van 31 augustus het nieuwe schooljaar hier weer starten. Op dit moment zijn we bezig met de laatste handelingen, zoals het dichtleggen van de plafonds en het inhangen van tijdelijke klaslokaaldeuren. Deze worden zo veel mogelijk in de komende herfstvakantie omgewisseld, om zo het onderwijsproces zo min mogelijk te verstoren

5. Wat staat er de komende tijd nog te gebeuren?

Na de oplevering van fase 1, verleggen we de werkzaamheden naar de ‘achterkant’ van het gebouw. Hier wordt onder meer de achtergevel van de turnhal volledig vervangen. Ook enkele aangrenzende sportfuncties zoals de danszaal en DOJO worden gedeeltelijk vernieuwd. De verwachting is dat we tegen het einde van 2020 de upgrade van de school volledig hebben afgerond.

Laat een reactie achter

Wellicht ook interessant

Verbouwing Rijn IJssel Kronenburgsingel – deel 1

KuiperArnhem verbouwt het komende halfjaar in opdracht van Rijn IJssel de onderwijslocatie Zorg & Welzijn aan de Kronenburgsingel in Arnhem. Met de rubriek #hoestaathetnumet volgen wij onze collega en uitvoerder Paul van Son de komende maanden op locatie. Hiermee geven we een kijkje achter de schermen van deze grootschalige verbouwingsoperatie. Kijk je mee?

Read More »
Prev Post Next Post