120 jaar

Over Kuiper Ontwikkeling, interview met Ramon Derksen

  • 11 januari 2023

"We luisteren en nemen mensen mee in het ontwikkeltraject"

Ramon Derksen (42) ontwikkelt woon- en leefomgevingen. Dat doet hij in zijn rol als projectontwikkelaar samen met collega’s en door de dialoog op te zoeken met omwonenden en toekomstige bewoners. Vijf vragen over Kuiper Ontwikkeling.

Tekst: Lonneke Kranendonk | beeld: Daniel Willemsen & Cecile Bok

1. Hoe gaat Kuiper Ontwikkeling te werk?

“Onze kernactiviteit is projectontwikkeling, op eigen initiatief, in binnenstedelijke opgaves. Dat zijn dus geen Vinex-wijken. We ontwikkelen onder meer om doorstroming in de markt te creëren en verhuisbewegingen op gang te brengen. Dat begint altijd met de vraag wat er op die plek nodig is. We gaan al in een vroegtijdig stadium in gesprek met onder meer de gemeente, toekomstige bewoners en omwonenden en doen onderzoek naar de ontwikkelingen richting de toekomst. De ideeën die wij vervolgens hebben, toetsen we ook weer met diezelfde groep betrokkenen. We luisteren en nemen mensen mee in het traject, tijdens het proces van ontwikkelen.”

In gesprek met kopers van een van de woningen in plan Fibula

2. Voor wie ontwikkelen jullie?

“We ontwikkelen hoofdzakelijk woonruimte, op eigen rekening en risico. Dit doen we voor de koop- en huurmarkt. Afnemers zijn particuliere kopers, maar ook professionele marktpartijen – zoals beleggers – en woningcorporaties. Voor deze klantgroepen leveren we de projecten sleutelklaar op. Dat kunnen we ook omdat de lijntjes met Kuiper Bouw, ook onderdeel van de Kuiper Groep, erg kort zijn.”

3. Waarin onderscheidt Kuiper Ontwikkeling zich?

“Wij vullen op voorhand niet zelf de vraag in, maar ontwikkelen wat op die plek echt nodig is. Zo zal in de toekomst bijvoorbeeld het aantal eenpersoonshuishoudens steeds groter worden, daarom kijken we ook altijd waar we die kunnen inpassen. Kortom: we ontwikkelen vanuit de behoefte en dat verschilt dus per locatie. Verder ontwikkelen we vaak binnenstedelijk. Het gaat meestal om een inbreiding binnen een stad of dorp. Dan heb je dus te maken met omwonenden, met de dynamiek van die plek. Daarin zijn we heel benaderbaar. We schuwen het gesprek met de buurt niet, dat zoeken we juist op! De laatste tijd zijn participatieprocessen nog belangrijker geworden, maar dat belang zagen we eigenlijk altijd al.”

4. Wat is er zo mooi aan het vak van ontwikkelen?

“Het mooie vind ik dat je met alle betrokken partijen  gezamenlijk een traject aangaat en de uitkomst zich gaandeweg vormt. Je start met een kaal stuk grond of een in onbruik geraakt gebouw en uiteindelijk ga je een heel proces in. Na vaak jaren van samenwerken en plannen bijschaven, staat op die plek uiteindelijk een zorgvuldig ingepast en uitontwikkeld gebouw of nieuwe buurt. Ook vind ik het bijzonder om in mijn rol als ontwikkelaar, in dit proces de spin in het web te zijn. Je hebt namelijk te maken met zoveel partijen en belanghebbenden. Het is de kunst om de kracht van elke partner in het proces, goed in te zetten. Als dat dan allemaal samenkomt, met uiteindelijk bewoners en omwonenden die gelukkig zijn met hun nieuwe woning en of leefomgeving, dan word ik wel enorm blij ja.”

5. Op welk project ben je zelf het meest trots?

“Het project wat we momenteel ontwikkelen in Oosterdalfsen, vind ik een hele mooie en interessante opgave. We moesten iets vinden wat past tussen twee functies: woningen en bedrijven. Daarvoor is een stedenbouwkundig plan bedacht met woonwerkkavels als overgang tussen het bestaande bedrijventerrein en de inbreiding van woonruimte. Op die plek wilden we verschillende functies samenbrengen: wonen en werken, woningen voor gezinnen, toekomstbestendige woningen en een zorgcomplex. Zo wordt het een gemengde woonwijk met doelgroepen die elkaar kunnen aanvullen. Het plan voegt echt iets toe aan de wijk. Veel beter dan een kluitje woningen voor een en dezelfde doelgroep. Met de bouw van de eerste fase, met in totaal dertien koopwoningen, is net begonnen en bewoners en omwonenden staan er heel positief in.”

Laat een reactie achter

Wellicht ook interessant

Over Kuiper Bouw, interview met Walter en Henk

Walter Valk (47) houdt zich bij Kuiper Bouw bezig met het meedenken en adviseren van opdrachtgevers in de ontwerp- en planvormingsfase en Henk de Ruiter (58) is verantwoordelijk voor de aansturing van de productie op de bouwplaats. Samen optimaliseren en realiseren ze bouwprojecten. Vijf vragen over Kuiper Bouw.

Read More »

Over Kuiper Opmaat, interview met Han Driessen

Bedrijfsleider Han Driessen (54) en zijn collega’s bij Kuiper Opmaat houden zich bezig met kleinere renovatie en (ver)bouwprojecten. Met een eigen timmerwerkplaats in huis opereren ze als flexibele verbouw- en onderhoudspartner. Vijf vragen over Kuiper Opmaat.

Read More »

Laat een reactie achter