Stadsappartementen Eusebiusplein

Project

Eusebiusplein

Locatie

Arnhem, Eusebiusplein 39-46

Opdrachtgever

De Houten Steen

Architect

Hurenkamp Architecten & Adviseurs

Bouwtijd

2019 – 2020

Status

In uitvoering

Segmenten

Ontwikkeling | herbestemmen | wonen |

                  Website Eusebiusplein

Op steenworp afstand van de Sabelspoort en het Provinciehuis staat een kantoorpand uit de zeventiger jaren. De laatste huurder(s) is al geruime tijd vertrokken en sindsdien kijkt het gebouw toe hoe verderop in de straat volop aan de toekomst van de Arnhemse binnenstad wordt gebouwd. Van een overdekte foodhall tot een geheel nieuw 4-sterrenhotel.

En dus kon een herbestemming van het pand Eusebiusplein 38-46 niet uitblijven. In opdracht van investeerder De Houten Steen transformeert KuiperArnhem op deze locatie ca. 1.900 m² kantoorruimte naar een kleinschalig wooncomplex met 8 royale koopappartementen en parkeerplaatsen op privéterrein. Hiermee wordt verder vorm gegeven aan de herontwikkeling van de Zuidelijke binnenstad en tevens voorzien in de vraag naar passende huisvesting in het hogere segment.

 

Creëren van een haalbaar plan

De transformatie wordt gerealiseerd naar een ontwerp van Hurenkamp Architecten uit Velp. Het uitgangspunt vanaf het eerste uur was om luxe stadsappartementen op deze locatie toe te voegen. Denk hierbij aan appartementen met minstens drie slaapkamers en een woonoppervlak van ten minste 150 m². Dit is ook dan gelukt.

Wel is het in een tijd van sterk stijgende bouwkosten noodzakelijk kritisch te kijken naar de haalbaarheid van een plan. Of anders gezegd: de verkoopbaarheid van de woningen met daarbij het verdienmodel voor de opdrachtgever/investeerder.

Samen met de architect, constructeur, installateur, adviseur en opdrachtgever heeft KuiperArnhem het (voorlopige) ontwerp uitgeengineerd tot het project wat we nu aan het uitvoeren zijn. We hebben gekeken naar wat het gebouw daadwerkelijk nodig heeft. Zo is bijvoorbeeld gekozen om de appartementen van binnenuit te isoleren in plaats van de gevel volledig te vervangen. Om de besluitvorming voor de opdrachtgever te vereenvoudigen zijn verschillende scenario’s met bijbehorende kostenconsequenties uitgewerkt.

 

Duurzaamheid

Het resultaat van de samenwerking met onze partners is een eigentijds woongebouw, in een fijne woonomgeving en met een optimaal leefklimaat. Vooral aan het leefklimaat is extra aandacht besteed. En dat merken de toekomstige bewoners in hun portemonnee. De appartementen zijn namelijk all-electric. Ook krijgt elk appartement een zelfstandige luchtwarmtepomp: hiermee kan het appartement zonder gebruik van aardgas worden verwarmd én afgekoeld. Een uiterst duurzame en energiezuinige manier van klimaatbeheersing.