Van kantoor naar wonen en ondernemen: JANS aan de Singel

Project

JANS aan de Singel

Locatie

Arnhem, Jansbuitensingel

Opdrachtgever

KuiperVastgoed

Architect

Hurenkamp Architecten & Adviseurs

Bouwtijd

2018 – 2019

Status

Gerealiseerd

Segmenten

Ontwikkeling | herbestemmen | wonen |

                  Transformatie#JANS 

Ooit was de Jansbuitensingel een plek met statige herenhuizen. Toen Bob Winters, directeur van KuiperArnhem, halverwege 2017 tijdens zijn dagelijkse autorit op weg naar huis naar de rij met leegstaande kantoorpanden aan de Jansbuitensingel keek, moest hij vaststellen dat de bloeiperiode van de Singel slechts nog een herinnering was aan een ver verleden. Wat restte was een grauwe massa: desolaat en verlaten in een van Arnhems meest gepasseerde straten. “Daar moest toch iets aan te doen zijn”, was zijn eerste gedachte.

Niet gehinderd door de risico’s die doorgaans kleven aan een pand dat al jaren leegstaat en of de vraag of één van de leegstaande panden überhaupt kon worden verworven, ging Bob Winters desondanks direct aan de slag. Samen met een team binnen KuiperArnhem is gezocht, getekend en gerekend, met als uiteindelijke beloning de verwerving van de Jansbuitensingel 23. Een donker (en) grijs kantoorpand met 2.305 leegstaande vierkante meters uit begin jaren zeventig.

 

Ondernemerschap

Eigenlijk kun je zeggen dat de basis voor de transformatie van de Jansbuitensingel 23 is voortgekomen uit bevlogen ondernemerschap, vergezeld door liefde voor de stad. Alhoewel deze formule KuiperArnhem de nodige successen heeft gebracht, moest er nu vanaf ‘nul’ worden begonnen. Immers: hoe breng je weer leven in iets wat al zolang leegstaat en de aansluiting met de markt heeft verloren? Het antwoord was simpel: iets ontwikkelen en bouwen waar structureel behoefte aan is, en ook in de avonduren leven toevoegt aan de stad. Het idee om op deze locatie woningen te maken was dus snel ontstaan.

In tegenstelling tot de talrijke kantoorpanden in Arnhem die op dat moment in een rap tempo werden omgebouwd tot voornamelijk kleine en betaalbare (huur)appartementen, koos KuiperArnhem voor een andere koers. Namelijk het ontwikkelen van appartementen in het hogere koopsegment.  En hoewel voor dit type woning vrijwel geen referentiemateriaal beschikbaar was, is dit vanaf begin af aan het uitgangspunt geweest én gebleven. Want de overtuiging was, dat alleen zo maximaal recht kon worden gedaan om de “allure” uit de bloeiperiode terug te brengen naar de Jansbuitensingel.

Onder meer in samenwerking met Hurenkamp Architecten is zo het uiteindelijke plan ontstaan voor JANS aan de Singel: een nieuwe woon/werklocatie met negen luxe appartementen en een commerciële plint op de begane grond.

 

Technische hoogstandjes

Met een VON-prijs vanaf € 495.000 mag je als bewoner van de JANS wel wat exclusiviteit verwachten. De bestaande kantoorgevel, met een traditionele kolommenstructuur paste overduidelijk niet in dit beeld. Om meer openheid in het pand te krijgen is de bestaande gevel volledig ontmanteld en zijn diverse kolommen verwijderd met bijbehorende constructieve aanpassingen in de draagstructuur van het gebouw. Het resultaat: niet alleen een schitterend nieuwe gevel, maar ook appartementen met meer lichtinval, hoogwaardige (geluids)isolatie en een prettige indeling met een fraai uitzicht over de stad.

Een uitdaging van een andere orde was de locatie zelf. Want op een project midden in de stad én waar geen ruimte is voor een bouwplaats moet je creatief zijn. Dit betekende onder meer dat toevoer van bouwmaterialen strak geregisseerd moest worden. Met andere woorden: de aanlevering van goederen en materialen zijn “just in time” vanaf de vrachtwagen direct verwerkt in het bouwproces. Het geheim? Een gedegen voorbereidingsplanning door het uitvoeringsteam bestaande uit projectleider Rene Leenders, uitvoerder Paul van Son en voorman Johan van Espen van KuiperArnhem.

 

Kers op de taart

Ondanks een voorspoedige start van de verkoop, viel de verkoop halverwege het bouwproces even stil. Want anders dan bij reguliere nieuwbouw moet je bij een transformatie eerst al het bestaande weg denken, voor je hier een toekomstige woning in kunt gaan zien. Dit bleek voor heel veel optanten/kopers een lastige opgave.

Gelukkig ging de afbouw in een rap tempo door en werden medio 2019 de eerste contouren van de nieuwe gevel duidelijk zichtbaar. Ook konden belangstellenden vanaf dat moment de indeling/ruimte(n) in werkelijkheid ervaren. Op de voet volgden ook de resterende kopers en huurder van de commerciële ruimte op de begane grond. Het sterke gevoel dat de kwaliteit van het product goed was werd hiermee bevestigd.

Op dit moment (lees: oktober 2019) vinden de sleuteloverdrachten aan de nieuwe bewoners van de JANS plaats. Hiermee is binnen een jaar de transitie gemaakt van een leegstaand kantoorpand naar een eigentijdse woon/werk locatie in hartje Arnhem. Een resultaat waar we trots op zijn. Niet alleen omdat het pand bij oplevering volledig bewoond / verhuurd is, maar ook omdat de Jansbuitensingel weer een stukje aanzien rijker is.